Nå er det høst og det er tid for smalahove. Hentet fra Wikipedia:
Smalahove, smalehovud eller sau(d)ehau(d) er hode av lam eller sau som er brukt som matrett. Det er en matrett med lange tradisjoner på vestlandet, der man har måttet utnytte all mat på dyrene. Ordet kommer av dialektordet smale, som betyr småfe eller sau.
Retten var tidligere regnet som hverdagskost og ble ofte spist med surmelk eller saft til. Når det ble brukt som festmåltid ble det ofte servert hjemmebrygg til. Sauen ble som regel slaktet hjemme på gården og svidd i eldhuset for å få vekk alle rester av ull.
Foto: Jarle Vines |
Siden dette er første helgen i oktober, er smalahovesleppet i gang denne helgen. Jeg har dermed tatt med meg familien (sammen med mamma og pappa), til Voss på "harryhandel", for å kjøpe herligheten og få med meg litt av livet rundt sleppet. Her er en oversikt over hva som skjer på Voss denne helgen.
Selve smalahovet ser ikke så delikat ut dersom man får det servert på fatet, men det har en fantastisk god smak. Det smaker som pinnekjøtt. Sammen med kålrotstappe og poteter, blir det er fantastisk godt måltid. Her gledes det til vi skal lage smalahove til middag litt senere i høst.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar