![]() |
Hentet fra smakogbehag.no |
Fudge er en deilig kombinasjon av sukker, smør, melk og smakstilsetninger som for eksempel sjokolade, lønn, peanøttsmør, hvit sjokolade, butterscotch, valnøtt, eller til og med gresskar. Det vanskelige med å lage fudge er å kombinere disse elementene og koke dem riktig.
Nøkkelen til god fudge er å følge instruksjonene nøyaktig. Bruk ett digitalt termometer og la blandingen nå dens temperaturer som i oppskriften før du går til neste trinn. Ha i hver ingrediens i den rekkefølgen de står i oppskriften. Kraftige røring på feil tidspunkt (etter at den er nådd "kule i kaldt vann" stadium) kan faktisk fremme krystallisering av sukker i store korn. Små sukker krystaller fører til glatt fudge som smelter på tungen.
Når fudgen er på115 grader C ("kule i kaldt vann" stadium), ikke rør eller rist pannen til den er passelig avkjølt. Regn med å prøve og feile litt. Når du fyller fudge fra kasserolle til serverings pannen, ikke skrape sidene eller bunnen av kjele. Du kan da lett få med uønskede sukker krystaller i den ferdige blandingen. For nybegynnere vil det være enklere og se etter oppskrifter som krever mais sirup eller marshmallows: disse ingrediensene vil hindre krystallisering av sukker i store korn, slik at teksturen til fudgen vil forbli glatt. Oppskrifter med fløte eller søt kondensert melk er mindre sannsynlig til å bli kornete enn vanlig melk.
For best resultat, bruk en tykkbunnet høy kjele som tar omtrent det dobbelte av volumet på oppskriften(gjerne større). En tykkpannet kjele vil hindre at ting brenner seg, og den ekstra høyden forhindrer at det koker over. Du må også ha ett digitalt termometer. Andre faktorer, som temperatur på ovnen, type kjele, temperatur på kjøkkenet ditt, ja til og med været, kan påvirke koketid, men har du ett termometer er du alltid helt sikker på om temperaturen er rett.
Peanutsmør Fudge!(ENKEL)
115 g smør
495 g brunt sukker
120 ml melk(kondensert søt eller fløte)
195 g peanøttsmør
5 ml vaniljesukker
420 g melis
Smelt smør i en mellomstor kjele over middels varme. Rør i brunt sukker og melk. Kok opp og kok i 2 minutter, rør ofte(Ja jeg vet, jeg har sagt du ikke skal røre, men her bruker vi brunt sukker). Fjern fra platen. Rør inn peanøttsmør og vanilje. Hell melis i en stor bolle og bland inn fudgen. Pisk til den er helt glatt, hell i en firkantet beholder. Kjøl den ned til den er fast og kutt i firkanter.. Bon ápetit! Gjerne en portvin til…Eller cognac og kaffe.
Skrevet av min mann, Vidar.

Det ser kjempe godt ut! Men spørs om jeg tør å lage det, hørtes litt vanskelig ut...
SvarSlettKlem fra Igi