lørdag 12. november 2011

2 Ingen høst og førjulstid uten julemenn!

På vestlandet kalles de julemenn, mens de på østlandet kalles hvite kakemenn.Personlig kaller jeg dem julemenn. Jeg er oppvokst med julemenn fra Voss. Hver høst, når det nærmer seg jul, er det om å gjøre å få spist en julemann eller to som kommer fra Voss. De er definitivt de beste! Bestemor og bestefar har gjerne hatt med seg disse gode kakene når de har kommet på besøk til oss om høsten, eller så har de dukket opp i en koselig pakke i posten :)

Første høsten jeg bodde hjemmefra, og gikk på folkehøgskole, ble jeg veldig glad for å se sånne kakemenn i butikken. Men skuffelsen var stor. De smakte IKKE slik de skulle. Og husker jeg ikke feil, så var de harde også. Flere år prøvde jeg ulike kakemenn, men INGEN kan måle seg med dem fra Voss. Ikke de vi lager selv heller kan det. Vi (les mamma), har i mange år prøvd mange oppskrifter for å finne den som ligner mest på originalen. Og den hun har brukt de siste årene, er veldig god.

Tidligere denne uka var vi på Voss, og da måtte jeg jo kjøpe med meg noen julemenn! Skal innrømme at jeg ble litt skuffa. For de ser ikke like bra ut som de har pleid å gjøre, og smaken var ikke helt den samme. Bestemor kunne da fortelle meg at bakeriet på Voss, som lagde julemennene, ikke lenger er i drift, og at det nå er et bakeri i Bergen som lager kakene. Uansett, om smaken ikke var helt 100% som den pleier, så har jeg spist noen julemenn de siste dagene, og storkost meg!

Ingen høst og førjulstid uten julemenn! 


- Gerd

2 kommentarer:

 1. Heihei!
  Lenge siden jeg har fått tittet ordentlig her inne (ikke hatt PC) og jaggu så er det nytt design igjen :)) It makes me feel all Christmasy :)

  Faktisk enig i at kakemennene er skuffende iforhold til det vi husker. Mye tørrer i konsistens og smak. Men det var kakemenn. Skal prøve å bake noen egne da. Vet ikke helt hvordan det går, men verdt et forsøk. Kan jo ikke bli for gærnt? :))

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Hei :) så koselig at du kom innom igjen. Kjedelig å være uten PC over lang tid.
  Hehe, jeg har litt vanskelig for å bestemme meg for design. Men blir nok dette designet nå en stund fremover. På fredag begynner jeg på jobb igjen, og da ser jeg ikke for meg at jeg orker drive like mye med sånt "pirkearbeid".

  Ja koselig å ha laget sine egne kakemenn. Men jammen ikke lett heller. Jeg har prøvd noen ganger, men jeg har ikke tålmodighet. Den oppskriften mamma fant, gir en utrolig klissete deig. Og det har jeg ikke tålmodighet til å jobbe med :P

  Ha en god kveld, og god bedring til Tiddy!

  SvarSlett